Sciences

Les insectes comestibles sont au centre de nombreuses études, qu’il s’agisse de sociologie, d’économie ou de nutrition.

Swiss Insects soutient un large éventail de projets de recherche liés aux insectes et donne accès aux recherches et connaissances existantes sur le monde des insectes comestibles. Les membres de Swiss Insect sont également très heureux de partager leurs connaissances.

Mehlwürmer als Abfallverwerter (2021)

Ann Schärer

L’entomophagie en Occident : cas d’étude, sources et influences (2020)

Timothée Olivier

Insekten als Lebensmittel (2020)

Timothée Olivier

Odds of edible insects transmitting coronavirus SARS-CoV-2 is negligible (2020)
Wageningen University
Potential use of mealworm frass as a fertilizer: Impact on crop growth and soil properties (2020)
Animal welfare in insect production. With a focus on Tenebrio molitor and Hermetia illucens (2020)

Benjamin Steiner, swiss panel on animal welfare in insect production (PDF)

A consumer-oriented segmentation study on edible insects in Switzerland and Thailand (2019)

Thomas A. Brunner, Krittinee Nuttavuthisit (PDF)

Einführung von Lebensmitteln aus Insekten im Schweizer Markt (2018)
Marius Wenk, Universität St.Gallen
La consommation d’insectes (2018)
Anne-Hélène Delavigne, Anthropology of food
Savoureux insectes. De l'aliment traditionnel à l'innovation gastronomique (2016)

Elisabeth Motte-Florac, Philippe Le Gall

Eating the Inedible. From necessity to law: factors that influenced entomophagy in Europe (2015)
Ilena Spinedi, Universität Zürich
Maden im Magen? Ernährung mit Insektenproteinen in der Schweiz (2015)
MarieLouise Josi, Food Science and Management, Berner Fachhochschule
Edible insects. Future prospects for food and feed security (2013)
Arnold Van Huis, Joost Van Itterbeeck, Harmke Klunder, Esther Mertens, Afton Halloran, Giulia Muir, Paul Vantomme, FAO (PDF)
Potential of Insects as Food and Feed in Assuring Food Security (2013)

Arnold van Huis, Laboratory of Entomology, Wageningen University (PDF)

Nachhaltiges EssenInsekten als mögliche Alternative zum Fleischkonsum:Ist dieser Wandel in der Schweiz denkbar? (2012)
Sandra Huber Ingold, Zürcher Fachhochschule
Insects as human food (1992)

Gene DeFoliart (PDF)

Insects as human food (1951)
Frederick Simon Bodenheimer